Programul cadru de actiuni ale Inspectiei Muncii pe 2020

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Inspecția Muncii anunță Programul cadru de acțiuni pentru anul 2020, care cuprinde principalele campanii și acțiuni care vor fi realizate la nivel național.
Acțiunile de control desfășurate de Inspecția Muncii în cursul anului 2019, s-au concretizat în următoarele rezultate:

  • numărul total de controale efectuate de Inspecția Muncii la nivel național, în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă, este de 121.273, iar valoarea totală a amenzilor aplicate este de 127.100.300 lei.
  • În domeniul relaţiilor de muncă, au fost efectuate 71.748 controale, din care 67.632 pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată, fiind aplicate, în total, 23.893 sancțiuni contravenționale. Valoarea totală a amenzilor a a fost de 108.545.400 de lei, din care 94.100.000 lei pentru muncă nedeclarată.
  • În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost efectuate 49.525 controale, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 18.554.900 lei. Numărul total de sancțiuni contravenționale aplicate a fost de 70.589, fiind dispuse 231 opiri din funcțiune a unor echipamente de muncă neconforme, care reprezentau risc de accidentare, iar în 227 de cazuri, au fost dispuse sistări ale activității.

In Programul Cadru de Acţiuni al Inspecţiei Muncii pentru anul 2020, se desfăşoară acţiuni de control de tip campanie, tematice şi de fond, cu caracter preventiv, precum și controale programate sau inopinate, la toate categoriile de angajatori, focalizate pe domeniile de activitate economică în care au fost identificate riscuri.

În acţiunile de control, indiferent de tipul controlului, se verifică, în principal îndeplinirea cerinţelor legale privind încadrarea în muncă, timpul de muncă şi timpul de odihnă, drepturile salariale acordate, precum şi respectarea reglementărilor de domeniul securitate și sănătate în muncă. La aceste acțiuni de control, se adaugă verificările inițiate ca urmare a petițiilor pe care ni le adresează cetățenii, în situația în care aceștia se consideră prejudiciați în relația cu angajatorii. Anual, la nivel național, sunt înregistrate și soluționate aproximativ 50.000 de petiții, ceea ce reflectă gradul ridicat de încredere al cetăţenilor în capacitatea Inspecţiei Muncii de a-i ajuta în soluţionarea problemelor apărute.

Cele mai frecvente încălcări ale legislaţiei în domeniul relaţiilor de muncă reclamate sunt cele legate de prevederile Codului Muncii: neplata salariilor, timpul de muncă și neplata orelor suplimentare, concedieri abuzive, nerespectarea prevederilor privind registrul de evidență a salariaților, reconstituirea vechimii în muncă.

În domeniul SSM, principalele aspecte reclamate de cetățeni vizează:

  • eliberarea adeverinţelor pe grupe de muncă, condiţiile de muncă necorespunzătoare,
  • cercetarea și declararea accidentelor produse la locurile de muncă, nerespectarea cerințelor de securitate şi sănătate în muncă.

Programul cadru poate fi descarcat AICI.

Articole similare

Comentariul tau aici